Digitale toegankelijkheid & AI: een nieuwe kijk op inclusie

Donderdag 16 mei jl. was ik op uitnodiging van Microsoft Nederland aanwezig in het Rijksmuseum op Global Accessibility Awareness Day.

Op deze dag worden we herinnerd aan een belangrijke realiteit. In Nederland zijn er 300.000 mensen met een visuele beperking en 500.000 met een auditieve beperking. Deze aantallen zijn meer dan statistieken; ze vertegenwoordigen echte mensen wiens dagelijkse ervaringen vaak over het hoofd worden gezien, wat resulteert in een gebrek aan inclusiviteit.

Een significante uitdaging is dat blinde individuen moeite hebben met het lezen van digitale PDF’s, wat hen dwingt om documenten te ondertekenen zonder volledig begrip. De European Accessibility Act brengt hier verandering in door bedrijven te verplichten om hun digitale toegankelijkheid te verbeteren.

Toegang tot kunst is een fundamenteel recht. Het Rijksmuseum heeft zich ten doel gesteld om hun 1 miljoen kunstwerken digitaal toegankelijk te maken voor iedereen. In samenwerking met het museum heeft Hannes Wellrafen een innovatieve oplossing ontwikkeld: een maquette die zowel tactiele als auditieve informatie biedt. Hierdoor kunnen bezoekers met een visuele beperking de kunstwerken ervaren door middel van aanraking en geluid.

Verder hebben Bas van Leur en zijn collega Xander Kupers (Microsoft) de potentie van Microsoft’s Copilot-technologie en AI gedemonstreerd als hulpmiddelen binnen platforms zoals Outlook en Teams. Deze technologieën kunnen een significante impact hebben voor mensen met dyslexie en slechtziendheid.

Ik ben trots op het feit dat Nederland het Rijksmuseum. Als eerste museum ter wereld. Met de ondersteuning van Microsoft’s AI-technologie, in staat zal zijn om 1 miljoen kunstwerken digitaal toegankelijk te maken voor iedereen. Waardoor de kunstbeleving universeel wordt.

Bekijk de korte film: “De kracht van AI benutten om kunst toegankelijk te maken voor iedereen” voor meer inzicht.


Reacties

Eén reactie op “Digitale toegankelijkheid & AI: een nieuwe kijk op inclusie”

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *